אומגה 3 – חומצת שומן בעלת חשיבות רבה!

אומגה 3 – חומצת שומן בעלת חשיבות רבה!חומצת השומן אומגה 3 הינה חומצת שומן מהסוג הרב בלתי רווי חומצת שומן זו איננה מיוצרת בגופנו. אומגה 3 יכולה להופיע ב-3 צורות שונות, כל חומצת שומן עשויה להיות עם אורך שונה, זאת אומרת בעלת מספר פחמניים שונה.
סוגי אומגה 3 השונים הם: ALA EPA ו-DHA.
אומגה 3 – ALA מקורה מן הצומח.
אומגה 3 (ALA) מצויה בצמחים שונים כגון: מרווה ספרדית – אגוזי מלך – רגלת הגינה -זרעי
פשתן – מרווה מרושתת ועוד.
שני הסוגים האחרים (הארוכים יותר) EPA ו DHA נחשבות כאומגה 3 שמקורן חי, ומצויות בדגי ים.
אומגה 3 בדגים: מצויה בדגים כגון טונה סלמון ודגים אחרים.
אומגה 3 מדגים נמכרת כשמן דגים המופק מן הדגים.
גופנו מסוגל להמיר אחוז מסוים של אומגה 3 שמקורה מן הצומח לחומצת השומן אומגה 3 שמקורה מן החי. כלומר, גופנו בעל יכולת להמיר חומצת שומן מסוג ALA לחומצת שומן מסוג של-EPA ולאחר מכן ל-DHA. אבל חשוב להבין כי, היכולת להמיר את חומצות השומן השונות מוגבלת. במחקרים נצפה כי אצל נשים יכולת ההמרה של ALA לEPA גבוהה יותר.




כדאי לדעת שהחלק העיקרי של המחקרים שבוצעו עד היום והראו על היתרונות שבצריכת חומצת השומן אומגה 3, בחנו את אומגה 3 שמקורה בדגים ולא בחנו את אומגה 3 שהמקור שלה בצמחים.

היתרונות הבריאותיים שיש בחומצת שומן אומגה 3

חומצת השומן אומגה 3 בשל היותה חומצת שומן, היא חלק ממרכיב השומן בגופנו. כל תא בגופנו מוקף בממברנה שומנית שאופייה נקבע לפי חומצות השומן שמרכיבות אותה. הרכב טוב יהיה הרכב שכמות חומצת שומן אומגה 3 בו תהיה גדולה יותר.
מחלות לב וכלי דם וחומצת שומן אומגה : חומצת השומן אומגה 3 מורידה את רמת הטריגליצרידים, בעלת יכולת לעלות את רמת הכולסטרול הטוב HDL גורמת לדילול נוזל הדם – מצב רצוי אצל אנשים רבים כפי שעושה אספירין שבו עושים שימוש למניעה של התקף לב ושבץ מוחי.
אומגה 3 לדיכאון חרדה: חומצת השומן אומגה 3 יעילה נגד מצבי דיכאון, המחקרים שבדקו את ההשפעה על חרדה מוגבלים.
הריון וחומצת שומן אומגה 3: יש שממליצים ליטול חומצת שומן אומגה 3 בהריון בכדי להבטיח התפתחות תקינה של העובר.




הפרעות קשב וריכוז וחומצת שומן אומגה 3: נטען כי אומגה 3 עשויה לסייע בתחום הזה בו כל כך הרבה אנשים מנסים למצוא פתרון חליפי לתרופות.

הגבלה בנטילה/ תופעות לוואי

מומלץ שלא לצרוך יותר מ-3 גרם ביום של DHA ו EPA בשל סיכון מוגבר לתופעות לוואי כדוגמת דימומים. חשיבות מאזן חומצות השומן בגוף שלנו קיימת חומצת שומן חיונית אחרת שגוף האדם איננו יודע לייצרה והיא אומגה 6. הבעיה העיקרית בתזונת האדם כיום היא שאנו צורכים כמות גבוהה מדי של חומצת שומן מסוג אומגה 6. מדוע מצב זה בעייתי? כי למעשה יחס חומצות השומן אומגה 6 ואומגה 3 קובע את המסלולים של תהליכים שונים בגופנו כמו לדוגמא ייצור חומרים מסוימים והיווצרותם של תהליכים דלקתיים בגופנו.
ככל שכמות חומצת שומן אומגה 3 תעלה ביחס לחומצת השומן אומגה 6 כך התרחשו יותר תהליכים אנטי דלקתיים וייווצרו חומרים נוגדי דלקת וההיפך.

הגבלת הצריכה של חומצת שומן אומגה 6

רצוי להימנע מתפריט תזונה המכיל מזונות שעברו עיבוד, מוצרים אלו מכילים כמות גדולה של חומצת שומן אומגה 6 (הימנעות זו כשלעצמה תתרום לבריאותנו ללא קשר לנוכחות של אומגה 6), וכמו כן כדאי להימנע מצריכת שמנים צמחיים שמכילים כמות גדולה של חומצת שומן אומגה 6 ביחס לאומגה 3 כמו לדוגמא שמן תירס.

מוצרי אומגה 3

אומגה 3 ממקור דגי : אומגה 3 גליל ואומגה 3 אלספה, אומגה 3 הדס ועוד רבים אחרים.
אומגה 3 ממקור צמחי: אומגה 3 מרווה מרושתת אומגה 3 מרוולס, אומגה 3 הדור החדש. , ובנוסף קיימים מוצרי חומצת שומן אומגה 3 שמקורם במרווה הספרדית –צ’יאה.

מה עדיף אומגה 3 ממקור צמחי או ממקור דגי?

לכל מקור של אומגה 3 בין אם זה מקור דגי או מן הצומח יש חסרונות ויתרונות. ולכן באופן הפשוט ביותר טפחו את הצמח רגלת הגינה בעציץ או בגינה ולהוסיפו לסלט, תטחנו מעט זרעי פשתן לסלט ואכלו פעמיים בשבוע דגים.


צפיות 1,678 גולשים
Rate this post



Rate this post